Welke vitamines zijn belangrijk voor sporters?

Vitamines kun je uit verschillende voeding halen. Welke vitamines je binnen krijgt (en in welke hoeveelheid), hangt af van je dagelijkse voedingspatroon. Sporters zijn natuurlijk actiever bezig en hebben daarom meer voedingsmiddelen nodig. Zijn er dan bepaalde vitamines die sporters extra nodig hebben, of die specifiek voor sporters belangrijk zijn? Lees dit artikel en leer meer over vitamines voor sporters.

Vitamines in voeding

Uit voeding haal je vitamines. Zo is groente en fruit rijk aan vitamine A & C, en haal je vitamine A, D en B vooral uit vlees & vis. Vitamines heb je te allen tijde nodig voor je algemene gezondheid. 

Als sporter wil je natuurlijk optimaal presteren. Aangezien de hoeveelheid vitamines die je consumeert hier invloed op hebben, is het van belang dat je ze voldoende binnenkrijgt. De volgende vitamines zijn onder andere (extra) van belang voor sporters:

  • B-vitamines: De B-vitamines (B1, B2, B3, B5, B11 en B12) zijn van belang voor alle sporters. Voldoende B-vitamines bevorderen namelijk je energiestofwisseling. Ze gaan vermoeidheid tegen, en je gaat je fitter voelen. Bovendien versterken B-vitamines elkaars werking.
  • Vitamine C: Ook vitamine C gaat vermoeidheid tegen. Het is van invloed op je energiestofwisseling, gezien het zorgt voor extra energie. Bovendien is het van belang voor sterke botten en een gezond kraakbeen. Voor sporters is dit natuurlijk belangrijk.
  • Vitamine D: Deze vitamine haal je uit voeding, maar ook uit de zon. Het is onder andere van belangrijk voor een goede werking van je spieren en voor een sterke weerstand. Daarnaast zorgt het ook voor sterke botten. Allemaal voordelen die natuurlijk relevant zijn voor sporters.

Tekorten kunnen voorkomen. Dit kan ook verschillen per vitamine. Zo wordt het kinderen, ouderen en zwangere vrouwen vaak aangeraden extra vitamine D in te nemen via een supplement. Meer over vitamines als (sport) supplementen lees je hieronder.

Vitamine sportsupplementen

Als sporter wil je natuurlijk zo optimaal mogelijk presteren. Daarvoor heb je voldoende vitamines en mineralen nodig. Heb je een tekort, dan ga je dat merken tijdens het sporten. Weet je al dat je een of meerdere vitamine(s) tekort binnenkrijgt via voeding (of in het geval van vitamine D, ook de zon), dan is het geschikt om ook vitamine sportsupplementen te consumeren.

Natuurlijk zijn vitamines van belang voor je algemene gezondheid, waardoor je een tekort sowieso moet vermijden. Lukt dit niet via alleen voeding, dan zijn supplementen handig. Er zijn allerlei vitamine (sport)supplementen. Hierboven zijn drie vitamines beschreven die belangrijk zijn voor sporters. Welke voor jou geschikt is, hangt af van je persoonlijke situatie.