PFAS vrije pannen, wat maakt ze zo belangrijk?

Voor heel wat mensen die houden van koken geldt dat ze graag gebruik willen maken van bijvoorbeeld pannen die beschikken over een antiaanbaklaag. De aanwezigheid van een dergelijke laag zou er namelijk in de praktijk voor moeten zorgen dat zoals de naam al laat vermoeden vlees en andere voedingswaren veel minder eenvoudig aan aanbakken. Dat kan best zo zijn, alleen moet er rekening mee worden gehouden dat een dergelijke laag niet zelden wordt geproduceerd met potentieel gevaarlijke chemische stoffen. PFAS vrije pannen kopen kan er in de praktijk voor zorgen dat je dit potentiële nadeel voor je gezondheid gelukkig het hoofd kan bieden.

Wat is PFAS?

Voor PFAS geldt dat ze staat voor poly- en perfluorkoolstoffen. Het gaat hierbij om chemische stoffen welke door de mens zijn geproduceerd met als doel om verschillende voorwerpen, niet alleen water- en vet-, maar ook vuilafstotend te maken. Het kan hierbij niet alleen gaan om bepaalde regenjassen, maar ook om voedselverpakkingen evenals cosmetica, etc. Zoals je wellicht ook al had kunnen vermoeden is het zo dat deze stof eveneens wordt gebruikt voor het realiseren van de traditionele anti aanbaklagen.

Voor PFAS geldt dat ze niet alleen zeer sterk zijn, maar bovendien ook erg langzaam afbreken. Voor sommigen geldt dat ze pas na 1000 jaar (jawel, je leest het goed) volledig afgebroken zullen zijn. Zowat alle PFAS welke ooit werd geproduceerd is tegenwoordig nog steeds op deze planeet terug te vinden. Mede omwille van deze reden wordt er vaak naar verwezen als zijnde zogenaamde ‘forever chemicals’. Toch kiezen steeds meer mensen voor het aanschaffen van PFAS vrije pannen en ze weten goed waarom. PFAS zou immers nadelen voor de gezondheid met zich meebrengen.

Schadelijke stoffen

Het staat als een paal boven water dat de aanwezigheid van een antiaanbaklaag het koken kan vergemakkelijken. Je moet je echter altijd de vraag stellen of je de aanwezigheid van schadelijke stoffen tijdens het koken van je maaltijden wel zo’n goed idee vindt. In het merendeel van de gevallen zal dat uiteraard niet bepaald het geval blijken te zijn, integendeel. Bovendien is het zo dat een pan eigenlijk helemaal niet over een dergelijke kunstmatige antiaanbaklaag hoeft te beschikken. Wanneer je gebruik maakt van één van de PFAS vrije pannen op de markt zal je immers tot de vaststelling komen dat deze na verloop van tijd ook een natuurlijke antiaanbaklaag zullen realiseren. Ook deze zorgt ervoor dat het koken sterk kan worden vergemakkelijkt. 

De keuze voor PFAS vrije pannen is altijd interessant

Het is compleet normaal dat veel mensen tegenwoordig de voorkeur geven aan het aankopen van een pan welke niet beschikt over PFAS. Het spreekt voor zich dat de aanwezigheid van een antiaanbaklaag zeer interessant kan zijn in de praktijk, maar je moet jezelf de vraag stellen of de mogelijks negatieve impact op je gezondheid dit wel waard is of niet. Kies jij uiteindelijk ook voor het aankopen van één van de verschillende, zeer kwalitatieve PFAS vrije pannen die op de markt verkrijgbaar zijn? Dan zal je kunnen vaststellen dat er zich na verloop van tijd een natuurlijke antiaanbaklaag zal vormen die het koken eveneens een flink stuk eenvoudiger zal maken.