Sport voor een gezond en sterk lijf

Sport is goed voor de gezondheid. We bewegen te weinig en zitten te veel en meer dan de helft van de mensen heeft een te hoog bmi.

Sporten draagt bij aan een fitte en vitale samenleving. En dat is belangrijke in verband met de toenemende vergrijzing in ons land.

 

Betere conditie en meer spierkracht

Door te sporten krijg je een betere conditie en meer spierkracht, een gezonde levensstijl, plus je slaapt er ook nog eens beter van. Ook verkleind het de kans op een aantal aandoeningen zoals obesitas, een beroerte, osteoporose en hart en vaatziekten. Bij regelmatig bewegen heb je ook nog eens een lager risico om vroegtijdig te overlijden, zo’n 30 procent. Bij onvoldoende bewegen gaat het om ongeveer 8.000 sterfgevallen per jaar, en dat is van het totaal aantal sterfgevallen zo’n 6 procent.

 

De meesten voelen zich na afloop van het sporten lekkerder dan daarvoor. Het geeft je meer zelfvertrouwen en eigenwaarde. Plus sporten gaat depressies tegen en vermindert psychologische klachten. Het kan zelfs de ontwikkeling van dementie vertragen. Bij jongeren heeft het een positieve invloed op de ontwikkeling, en bij ouderen kan het de behoefte van zorg verminderen.

Volgens de norm dienen jongeren iedere dag een uur actief te zijn, minimaal twintig minuten en dat drie keer per week. Voor volwassenen is dat een half uur vijf dagen per week. Als je sporten serieus neemt, dan kan het handig zijn om een goed trainingsschema te gebruiken van Trainingsschema.com.

 

De vijf gezondste sporten volgens artsen.

 

Een daarvan is zwemmen. Zwemmen is goed voor je spiergroei maar ook voor je hersenen.

Het beschermt je tegen ouderdomskwalen en vermindert stress en depressies.

Krachttraining is zeker goed voor je lichaam en geest. Jezelf vertrouwen krijgt een boost want je gaat er beter uitzien. En ook goed voor je spieropbouw en voor je hart en bloedvaten.

Je kunt krachttraining zo zwaar maken als je zelf wilt. Je kunt een korte sessie inplannen met zwaardere gewichten, of een langere sessie met lichtere gewichten.

Wandelen hoort ook bij de gezonde sporten. Gezond voor lichaam en geest en ideaal als je niet van intensieve workouts houdt.Je kunt beginnen met een wandeling van tien tot vijftien minuten en uitbouwen naar dertig minuten. En uiteindelijk naar zestig minuten.

Tai chi is een Chinese vechtsport. Bij Tai chi gaat het om een gecontroleerde ademhaling, en het maken van vloeiende bewegingen. Omdat het evenwicht er een belangrijk deel van uit maakt is het een heel goede sport voor oudere mensen. Want balans is een belangrijk onderdeel om te trainen bij het ouder worden.

Met kegel oefeningen werk je aan je bekkenbodem spieren. Bij het ouder worden gaan dezen slapper worden. Dan kan bijvoorbeeld je blaas gevoeliger worden. Het is belangrijk om deze oefeningen onderdeel van je training te laten zijn, en herhaal ze geregeld.

 

Je voeding is bij sport heel belangrijk. Richt je eerst op de basis er van per dag.

Dat is: 250 gram groenten, 2 stuks fruit, een handje noten, 3 tot 6 eetlepels volkoren/graan producten. 4 tot 7 sneden brood, 2 liter vocht per dag, 40 gram kaas, 2 of 3 porties zuivel, roomboter of olijfolie, portie vlees of vis, of peulvruchten en vleesvervangers.

Zo krijg je genoeg vitamines, mineralen en bouwstoffen binnen. Als fanatieke sporter heb je meer calorieën nodig. Bij intensief sporten hebben je spieren extra eiwitten nodig.

Duursporters: 1.4-1.6 gram eiwitten per kilogram lichaamsgewicht. Krachtenduur/interval: 1.6-1.8 gram eiwitten per kilogram lichaamsgewicht. Krachttraining: 1.8-2.0 gram eiwitten per kilogram lichaamsgewicht.

Dat zelfde geldt voor koolhydraten. Bij intensief sporten van meer dan drie keer per week, 1 a 2 uur per sessie trainen is je koolhydraat behoefte 3 tot 5 gram per kilo lichaamsgewicht. Sporters zoals wielrenners hebben ongeveer 5 tot 7 gram per kilogram koolhydraten nodig per dag.

En sporters die meer dan acht uur per week, twee uur per sessie sporten hebben ongeveer 8 tot 12 gram per kilogram koolhydraten nodig. Gezond sporten en eten is onlosmakelijk met elkaar verbonden. Als je daarentegen wilt afvallen, dan is het juist slim om te minderen met koolhydraten en te kiezen voor koolhydraatarm eten. Dat zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel en het zorgt ervoor dat het lichaam van koolhydraten verbranden overschakeld naar vetreserves verbranden.