Eerste hulp bij tandpijn

Pijn aan de tanden en kiezen kan soms ondraaglijk worden. Bekend is dat het het ergste in de avond kan zijn. Bij het naar bed gaan, wordt de druk op de tanden en kiezen groter, wat de pijn verergerd. Gebruik een dikkere kussen bij het liggen en zorg daardoor dat het hoofd hoger komt te liggen. De druk op het hoofd wordt dan minder.

Wat kun je zelf op voorhand doen?

Het eerste wat je kunt doen bij kiespijn is het innemen van een pijnstiller om de pijn te verlichten, zoals 500 gram paracetamol of 400 gram ibuprofen. Geadviseerd wordt om, daarbij ook een ice-pack tegen het pijnlijke gebied aan te houden. Dit kan de pijn iets verzachten. Het regelmatig spoelen van de mond met warm, licht gezouten water, waterstofperoxide, appelcider azijn, vanille extract, oregano olie, alcohol, gember of met kruidenthee kunnen een remedie zijn. Het kauwen op kruidnagel in de mond of gebruik van kruidnagelolie verdooft tijdelijk de pijn aan tanden of kiezen.

Wanneer naar de spoedeisende hulp

Je kunt naar de spoedgevallendienst als je tandarts niet te bereiken is en als de pijnen echt ondragelijk worden. In de weekenden zijn er speciale wachttijden voor de tandartsen, waarbij je die wel kan contacten voor het uittrekken van een tand of kies. De spoedgevallendienst komt dus goed van pas. Ook bij het uitvallen van de tand is het belangrijk om zo spoedig mogelijk te worden geholpen. Een ingreep, wanneer je een uitgevallen tand hebt dient, binnen een uur te geschieden, wil je de tand nog redden.

Voorkom rondlopen met klachten

Een veelgemaakte fout is dat personen te lang rondlopen met klachten. Dit, omdat ze geloven dat het gebruik van de huismiddeltjes de oplossing biedt of omdat ze het geld niet hebben voor de tandarts. Echter, de waarheid is en blijft, dat het uitstellen van de klachten de pijn verergert en tandabcessen doet ontstaan. Vooral bij aanhoudende kloppende, zeurende, stekende pijn of bij ernstige kies- en tandpijn. Ga naar de tandarts en laat de bron van de pijn meteen aanpakken. Verstandig is als je een tandartsverzekering afsluit of zo een abonnement sluit bij de mondhygiënist. Je voorkomt zo dat je onnodig in de kosten wordt gejaagd door een zware ingreep bij de tandarts of mondhygiënist.

Tandheelkundig Centrum Mondain Hoofddorp
Kruisweg 616
2132 CH Hoofddorp